Loshistorien

Los historien i Kopervik starter med loshistorien for hele Karmøy. I 1725 ble alle losene inkorporert i det offisielle losvesenet. Ordningen varte utover 1700-tallet. 

 

Den gangen var Karmøy delt i skipsreider og Kopervik lå under Stangaland skipsreide. Det var alltid konkurranse om å være først til skipet som skulle ha los – det fortelles at 6-7 losbåter kapprodde i høye bølger for å komme først fram.

 

I 1801 var 88 menn oppgitt å være loser i skipsreidet – 74 i Kopervik og 14 i Avaldsnes. I 1850 årene heter det at losene i Kopervik var: «..overmaade dyktige Folk». De bor langs kysten, men de fleste i Kopervik.

Det var store endringer i organisering av losvesenet. Ved starten av 1900-tallet var losene i Kopervik alle ansatt på Haugesund Stasjon. I 1901 ble èn los ansatt og plassert i Kopervik.

I 1850 årene heter det at losene i Kopervik var: «..overmaade dyktige Folk»

Kopervik kystlosforening

Fra begynnelsen av 1900 og utover ble det store endringer i industrien over hele landet , også langs kysten – ett eksempel er malmtransporten fra Kiruna via Narvik.

 

Behovet for kystloser økte og i 1915 ble Kopervik Kystlosforening stiftet. De fleste losene i Kopervik hadde da kystsertifikat fra Stavanger til Honningsvåg.

 

Da Lødingen losstasjon ble opprettet i 1948 ble Lødingen endestasjon for Kopervik-losene.

D/S DRESDEN

Den mest kjente hendelsen for Kopervik Kystlosforening var på 1930-tallet og forliset til D/S«Dresden» utenfor Blikshavn. 

 

«Dresden» var cruiseskip fra Tyskland – med 937 passasjerer og 323 mannskap. Etter en tur til Ryfylke skjedde det som ikke skulle skje – skipet gikk på grunn. Det var med 2 loser fra Kopervik og i ettertid viste det seg at de ikke hadde sertifikat for dette farvannet. De fleste ombord ble berget av losbåter, skøyter, Kystruten og Hurtigruten. De som ble berget ble innkvartert på hele øya – i Kopervik på Bedehuset og privat. 2 passasjerer omkom og 17 fraktet til sykehus.

 

I ettertid var det mange som fikk takkebrev undertegnet av Adolf Hitler.

Kopervik og Omegn Historielag har bl.a. fått skipsklokken fra «Dresden».

Er du interessert i lokalhistorie? Alle er hjertelig velkommen som medlemmer i foreningen.